Familieplanlægning marts 2025
28. februar 2025 2025-03-14 7:59Familieplanlægning marts 2025
Kan gigt påvirke evnerne til at stifte familie
Marts 2025
At se patienten tidligt i forløbet
Familieplanlægning er et afgørende emne for mange kvinder med gigt, da sygdommen kan påvirke både fertilitet og graviditet. Gigt rammer ofte personer i deres reproduktive alder, hvilket gør det nødvendigt at fokusere på deres reproduktive sundhed. Gigt kan medføre komplikationer under graviditeten, så det er afgørende at planlægge i samarbejde med sundhedsfaglige specialister.
Ved at inddrage reumatologer i familieplanlægningsprocessen kan kvinder få støtte og rådgivning til at skabe de bedst mulige forhold for både deres eget helbred og barnets udvikling.
Det er vigtigt, at kvinder med gigt får information om, hvordan deres behandling kan justeres før og under graviditeten. Læger kan hjælpe med at tilpasse medicin og monitorere sygdomsaktivitet for at minimere risici.
Reproduktiv sundhed
Mange patienter med gigt får deres diagnose i 20'erne, 30'erne eller 40'erne – en periode, hvor mange overvejer at stifte familie eller endnu ikke er helt færdige med at få børn. Derfor er reproduktiv sundhed et vigtigt aspekt af livet med gigt.
Tidlig diagnose
50-64% af kvinder med gigt får færre børn end oprindeligt planlagt.
Frygt for at miste barnet sygdomsopblussen under graviditet er en almindelig bekymring.
Mennesker med gigt kan opleve indre kampe mellem ønsket om at blive forælder og frygten for at skade barnet.
Hvorfor er reproduktiv sundhed vigtig for mennesker der lever med gigt?
- Mange patienter med gigt har færre børn end oprindeligt planlagt på grund af bekymringer relateret til deres sygdom. Mange patienter og deres partnere har spørgsmål vedrørende familieplanlægning.
- Graviditet kan påvirke gigtsygdommen, og omvendt kan gigtsygdommen påvirke graviditeten.
- Korrekt rådgivning før og under graviditet er afgørende for at reducere komplikationer under graviditeten.

Hvordan kan patienter planlægge en graviditet sammen med deres reumatolog
Planlægning af en graviditet sammen med en reumatolog er en vigtig proces for kvinder og mænd med reumatiske sygdomme. Her er nogle centrale punkter at overveje:
Start tidligt
Det anbefales at diskutere fertilitetsønsker med dit reumatologiske behandlingsteam så tidligt som muligt. Dette giver mulighed for at:
- Vurdere sygdomsaktiviteten og finde det sikreste tidspunkt for at forsøge at blive gravid
- Gennemgå din nuværende medicin og planlægge eventuelle ændringer
- Sikre at sygdommen er velbehandlet før graviditeten
En reumatolog vil typisk:
- Gennemgå den nuværende medicin og vurdere, hvilke der er sikre under graviditet
- Planlægge eventuelle ændringer i medicineringen måneder før graviditeten
- Overvåge effekten og tolerancen af ny medicin, før patienter forsøger at blive gravid
Tværfagligt samarbejde
Patienter tilrådes at:
- Konsultere både reumatolog og en obstetriker
- Planlægge regelmæssige besøg hos reumatolog under graviditeten, typisk hvert trimester selvom dette kan variiere afhængig af den reumatologiske sygdom
- Involvere andre specialister efter behov, f.eks. nefrologer ved nyresygdom
Sygdomskontrol
Det er vigtigt at:
- Opnå god sygdomskontrol 3-6 måneder før graviditet
- Forstå hvordan den specifikke reumatologiske sygdom kan påvirke graviditeten og omvendt
- Være opmærksom på risikoen for opblussen af sygdommen under og efter graviditeten
Løbende opfølgning
Planlæg for:
- Regelmæssige kontroller under graviditeten
- Tæt overvågning, især ved højrisikotilstande som antifosfolipidsyndrom
- Opfølgning efter fødslen, da nogle sygdomme kan blusse op postpartum
Gennem et tæt samarbejde mellem reumatologer, obstetrikere og eventuelt andre faggrupper sikres det, at langt de fleste graviditeter ender med fødslen af et sundt barn

Ekspertise inden for reproduktiv sundhed
I de seneste år har der været øget fokus på reproduktiv sundhed og familieplanlægning for patienter med reumatologiske sygdomme. For at imødekomme dette behov blev EULAR-studiegruppen om reproduktiv sundhed og familieplanlægning (ReHFaP) etableret i September 2022. Gruppen ledes af Karen Schreiber, sammen med Laura Andreoli fra Italien. Gruppen har i alt på 3 år samlet over 200 medlemmer globalt.
ReHFaP-gruppen arbejder på at forbedre kommunikationen og behandlingen omkring reproduktive spørgsmål for patienter med reumatologiske sygdomme. I 2024 har gruppen været særligt aktiv:
- Samarbejde med lægemiddelmyndigheder: ReHFaP har haft møder med Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) for at diskutere sikkerhed ved brug af reumatologiske lægemidler under graviditet og amning. Dette er vigtigt for at sikre, at patienter får den bedste og mest opdaterede information.
- Uddannelse og vidensdeling: Gruppen har afholdt regelmæssige online møder, hvor læger og andre sundhedsprofessionelle diskuterer komplekse patientcases. Dette hjælper med at forbedre behandlingen af gravide patienter med reumatologiske sygdomme.
- Forskning: ReHFaP har gennemført en undersøgelse kaldet PRAISE, som ser på, hvordan modstridende information om lægemidler påvirker patienter og sundhedspersonale. Resultaterne blev præsenteret på den årlige EULAR-kongres og er nu indsendt til et videnskabeligt tidsskrift.
- Internationalt samarbejde: Gruppen har også etableret kontakt med forskere i Kina for at udveksle erfaringer og viden på tværs af lande.
Disse aktiviteter er med til at sikre, at patienter med reumatologiske sygdomme får den bedst mulige rådgivning og behandling i forbindelse med graviditet og familieplanlægning. Det er et komplekst område, hvor der er behov for tæt samarbejde mellem forskellige specialer og faggrupper.
For dig, der arbejder med disse patienter i kommuner eller andre steder, er det vigtigt at vide, at der findes eksperter og specialiserede grupper, der arbejder målrettet med disse problemstillinger. Hvis du møder patienter, der har spørgsmål om graviditet eller familieplanlægning i forbindelse med deres reumatologiske sygdom, kan du altid henvise dem til deres reumatolog for specialiseret rådgivning. ReHFaP-gruppen fortsætter deres vigtige arbejde i de kommende år, og vi ser frem til at følge deres resultater og anbefalinger, som vil være til gavn for både patienter og sundhedspersonale.
Støtte til patienter med reumatiske sygdomme og deres reproduktive sundhed
Rådgivning og uddannelse
- Vi tilbyder specialiseret rådgivning om familieplanlægning og graviditet til patienter med reumatiske sygdomme
- Vi informerer patienter og deres pårørende om, hvordan deres sygdom og medicin kan påvirke graviditet og fertilitet
- Vi rådgiver om præventionsmuligheder med patienter, der ikke ønsker graviditet
Tværfagligt samarbejde
- Vi etablerer et tæt samarbejde mellem reumatologer på OUH, gynækologer og andre relevante specialister så patienter får den bedste behandling.
Forskning og vidensdeling
- Vi initierer, deltager og støtte forskning om reproduktiv sundhed hos patienter med reumatiske sygdomme.
- Vi deler ny viden og best practices med sundhedspersonale og patienter og deres familier.
Advocacy arbejde
- Vi er i tæt dialog med vores myndigheder i Europa hvordan man kan optimere rammer for mennesker med kroniske sygdomme der er anvist på at tage medicin under graviditet og amning, samt for mænd der ønsker at få børn.
Hvad kan sundhedspersonale gøre?
Som sundhedsprofessionel kan vi spille en vigtig rolle i at støtte gigtpatienter i deres reproduktive rejse:
- Vær opmærksom på patienternes bekymringer omkring graviditet og familieplanlægning.
- Tilbyd evidensbaseret rådgivning om medicin og sygdomshåndtering under graviditet.
- Samarbejd med andre specialister for at sikre en helhedsorienteret tilgang til patientens sundhed.
Ved at fokusere på reproduktiv sundhed kan vi hjælpe gigtpatienter med at navigere sikkert gennem deres reproduktive rejse og realisere deres drømme om at stifte familie.
”Kan jeg få børn på lig fod med andre mennesker?” (Lise, juvenil artrit siden 12 års alderen, 32 år)
Kvinder kæmper ofte med indre konflikter om graviditet. Nogle kvinder er bekymret for om de i det hele taget kan blive gravid, og om de i så fald kan føde normalt. Andre frygter at sygdommen blusser op under graviditeten, og nogle er bekymret for at videregive sygdommen til barnet. Samtidig er der ofte en underliggende angst for, hvorvidt medicinen kan skade det uventede barn eller hvordan kronisk sygdom vil påvirke forældreskabet.
Heldigvis ved vi i dag, at de fleste graviditeter forløber uden problemer og at kvinderne oftest føder raske børn. Der er dog vigtige forholdsregler, nemlig at den medicinske behandling hos nogle patienter skal tilpasses en graviditet dvs. man skal nogle gange ændre medicinen fra et præparat til et andet forud for en graviditet og være sikker på at sygdommen forbliver i ro.
Disse følelsesmæssige udfordringer kompliceres yderligere af medicinske hensyn. Forskellige lægemidler kan påvirke graviditeten, og der er ofte modstridende vejledninger fra forskellige specialister. Kvinderne befinder sig i en vedvarende følelsesmæssig og medicinsk balancegang mellem at passe på sig selv og sikre et sundt kommende barn.
Formålet med specialisternes arbejde er netop at støtte disse kvinder gennem deres reproduktive rejse, give dem handlekraft og sikre de bedst mulige betingelser for både mor og barn. Så kan kvinder med gigt få børn? Svaret er ja, men der er vigtige forholdsregler der skal overholdes før en graviditet – og gravidteten skal helst planlægges sammen med reumatologen.
Rehabiliteringsophold for styrket funktionsevne og øget livskvalitet
Dansk Gigthospital tilbyder specialiserede rehabiliteringsforløb for personer med komplekse helbredsmæssige udfordringer, inklusiv dem med flere samtidige lidelser. Vores tværfaglige team består af speciallæger i reumatologi, sygeplejefagligt personale, fysio- og ergoterapeuter samt socialrådgiver.
Alle teammedlemmer er uddannet i motiverende samtale og den innovative FACT tilgang (Focused Acceptance and Commitment Therapy), hvilket gør os i stand til at adressere patientens komplekse behov og livssituation.
Vil mit barn arve min sygdom?” (Tom, 32 år, rygsøjlegigt)
Mange patienter med rygsøjlegigt (spondylartrit), som Tom, er bekymrede for at videregive deres sygdom til deres børn. Denne bekymring er forståelig, men det er vigtigt at forstå, at arveligheden af rygsøjelegigt er kompleks. Rygsøjleagtigt har en genetisk komponent, men det betyder ikke, at børn automatisk arver sygdommen. Risikoen for, at et barn udvikler rygsøjlegigt, hvis en forælder har sygdommen, er omkring 8-10%. Dette betyder, at langt de fleste børn af forældre med rygsøjleagtigt ikke udvikler sygdommen. Det er også værd at bemærke, at miljøfaktorer spiller en rolle i udviklingen af sygdommen. Selv med en genetisk disposition er det ikke sikkert, at sygdommen manifesterer sig. For Tom og andre i samme situation er det vigtigt at huske, at risikoen for at videregive sygdommen er relativt lav. Selv hvis et barn arver genetiske risikofaktorer, betyder det ikke nødvendigvis, at de udvikler sygdommen. Desuden har moderne behandlingsmuligheder forbedret livskvaliteten for mennesker med rygsøjlegigt betydeligt. Det anbefales altid at diskutere disse bekymringer med en reumatolog, som kan give personlig rådgivning baseret på den individuelle situation.

Et rehabiliteringsophold hos os strækker sig som regel over to uger med 10 effektive hverdage og mulighed for at være hjemme hos en selv i weekenden. Programmet kombinerer gruppesessioner med personlig behandling. Vi har døgnbemanding med læger og kan imødekomme forskellige funktionsniveauer, bl.a. gennem loftlifte og terapibassin med varmt vand.
Denne helhedsorienterede tilgang sikrer, at vi kan yde optimal støtte til vores patienter gennem hele deres ophold.

Vi forsker i familieplanlægning og gigt
I vores forskningsstudie HYPATIA samarbejder vi med både nationale og internationale forskere for at undersøge, hvordan lægemidlet Hydroxychloroquin kan bidrage til at reducere sygdomsaktiviteten hos mødre med gigt. Målet med studiet er at sikre, at disse kvinder kan gennemføre en graviditet under trygge forhold, samtidig med at vi optimerer deres sundhed og velvære
“Vil min sygdom påvirke min graviditet?” (Dana, 21 år, antifosfolipid syndrom)
For Dana, som har antifosfolipidsyndrom (APS), er bekymringen om sygdommens påvirkning af graviditeten meget relevant. APS kan have betydelig indflydelse på graviditeten, men med korrekt behandling og tæt opfølgning kan mange kvinder med APS have succesfulde graviditeter. APS kan øge risikoen for komplikationer under graviditeten, herunder spontane aborter, for tidlig fødsel, svangerskabsforgiftning eller intrauterin væksthæmning. Det er dog vigtigt at understrege, at disse risici kan reduceres betydeligt med den rette behandling. Behandlingen for gravide kvinder med APS involverer typisk blodfortyndende medicin (heparin) og lavdosis aspirin bruges ofte for at reducere risikoen for svangerskabsforgiftning. Under graviteten følges kvinderne typisk tæt af et tværfagligt team bestående af både reumatolog og obstetriker, som er nødvendige for at overvåge både moderens og fosterets helbred. For Dana og andre kvinder med APS er det afgørende at planlægge graviditeten i samråd med deres reumatolog og obstetriker. Med den rette behandling og opfølgning kan risikoen for komplikationer minimeres, og chancerne for en vellykket graviditet øges betydeligt.
Det er vigtigt at huske, at hver patient er unik, og at den individuelle risiko og behandlingsplan kan variere. Åben kommunikation med sundhedspersonalet er nøglen til at navigere gennem graviditeten med APS.Disse spørgsmål afspejler de komplekse overvejelser, som patienter med reumatologiske sygdomme står overfor i forhold til familielivet. Med den rette vejledning og behandling kan mange af disse patienter opfylde deres ønske om at stifte familie, samtidig med at de tager vare på deres eget helbred.