Marts_25_WORK-ON
24. februar 2025 2025-03-13 16:40Marts_25_WORK-ON
Involvering af kommunerne i udviklingen af arbejdsrettet tilbud

Postdoc,ergoterapeut Christina Merete Tvede Madsen, forsker i, hvordan man kan fastholde medarbejdere, som har en inflammatorisk gigtsygdom længere på arbejdsmarkedet, når vi ved, at næsten 40% mister deres job i de første år efter at have fået en diagnose.
Samarbejde mellem forskning og kommune
Samarbejdet med kommunerne har været afgørende i udviklingen af WORK-ON
I arbejdet med at udvikle og implementere forskningsprojektet WORK-ON har inddragelsen af kommunerne samt involvering af patientforskningspartnere været en central del af processen med at udvikle og tilpasse tilbuddet.
I den første fase af projektet blev der etableret tæt kontakt med jobcentre og sundhedscentre i de fire sønderjyske kommuner. Et af de væsentlige skridt i udviklingen var at udarbejde en liste over de eksisterende tilbud i kommunerne, som kunne være relevante for borgere med inflammatorisk gigt. Der blev gennemført et interviewstudie, hvor medarbejdere fra både jobcentre og sundhedscentre blev spurgt om deres erfaringer med borgere, der lever med denne type sygdom. I disse interviews blev der også samlet input om, hvad der skulle vægtes i en arbejdsrettet rehabiliteringsintervention for denne målgruppe.
At imødekomme borgernes behov i et samarbejde
Som en del af udviklingsprocessen blev medarbejdere fra jobcentrene inviteret til at deltage i udarbejdelsen af en manual til et nyt tilbud om støtte til at kunne blive ved med at klare arbejdet, WORK-ON, og de bidrog aktivt i en workshop, hvor der blev diskuteret indhold og metoder til at støtte borgerne bedst muligt. Denne medvirken har været afgørende for at sikre, at interventionen er tæt på de faktiske behov og ressourcer, der findes i kommunerne.
I forbindelse med selve tilbuddet WORK-ON, er det blevet en integreret del, at patienterne kan være i direkte kontakt med jobcenteret i deres egen kommune, ofte med støtte fra en koordinerende ergoterapeut. Denne lokale forankring har vist sig at være vigtig for at sikre en relevant og effektiv støtte til borgerne.
Desuden har medarbejdere fra kommunerne også været en del af fyraftensmøder, hvor de har haft mulighed for at dele deres erfaringer med forskerne og komme med input til den videre implementering af interventionen.
Samarbejdet med kommunerne fortsætter i den nuværende fase af studiet og er afgørende for at sikre, at WORK-ON er både praktisk anvendeligt og tilpasset de lokale forhold, så det kan gøre en forskel for borgere med inflammatoriske gigtsygdomme.

Resultater fra studiet WORK-ON
Tidlig diagnose i almen praksis
Christina Merete Tvede Madsen forsvarede den 24. maj 2024 sin afhandling med titlen WORK-ON, et arbejdsrettet rehabiliterings-program for personer med inflammatorisk gigt.
Ph.d.-studiet blev gennemført i perioden 2019-2024 og bestod af tre dele.
Først blev der undersøgt, hvilke udfordringer patienter med gigt møder i arbejdslivet Derefter blev WORK-ON udviklet som et tilbud, der inkluderer individuel støtte fra en ergoterapeut, gruppesessioner og mulighed for rådgivning fra fysioterapeut, sygeplejerske eller socialrådgiver.
Resultaterne viste, at deltagerne efter seks måneder havde en tendens til at øge deres arbejdsevne, livskvalitet og fysisk aktivitet, selvom nogle også oplevede øget sygefravær. Programmet vurderes som gennemførligt og meningsfuldt og har potentiale til at forbedre arbejdsevnen, men kræver justeringer før videre test i et kontrolleret studie.
Christina Merete Tvede Madsen er nu ansat i CeViG som postdoc og har sammen med sine vejleder, professor i reumatologisk rehabilitering Jette Primdahl videreudviklet WORK-ON, som nu afprøves i et lodtrækningsforsøg. Det betyder, at man sammenligner 2 grupper, hvor den ene gruppe følges af en ergoterapeut i 6 måneder og den anden gruppe følges ikke, men svarer på de samme spørgeskemaer. Efter forsøgets afslutning sammenligner man de 2 grupper for at vurdere effekten af interventionen.
Hvordan kan du hjælpe?
Vi rekrutterer løbende patienter til det videre studie af WORK-ON, og det betyder, at hvis du opfylder følgende:
• Har leddegigt, rygsøjlegigt eller psoriasisgigt
• Er over 18 år
• Er i lønnet arbejde (fuld – eller deltid, selvstændig eller flexjob)
• Ikke er langtidssygemeldt
• Er i tvivl om du vil være i stand til at klare dit nuværende job inden for de næste 2 år
• Ikke har planlagt at går på pension/førtidspension inden for de næste 5 år
Send os en mail til: cevig@danskgigthospital.dk
Her skriver du, at du gerne vil kontaktes til forskningsprojektet WORK-ON
Postdoc
Christina Merete Tvede Madsen fortæller om resultaterne fra sit ph.d. studie.
Karina har deltaget i WORK-ON ph.d. studiet
"Det har været givende at sparre med andre, der også har kronisk leddegigt" fortæller Karina, der har deltaget i forskningsprojektet WORK-ON
