Familieplanlægning

Familie- planlægning og reproduktiv sundhed

Familieliv med reumatiske sygdomme

Reumatiske sygdomme er en gruppe af lidelser, der ofte rammer unge mennesker i deres 20’ere, 30’ere og 40’ere – en alder, hvor mange overvejer at stifte familie. Disse sygdomme kan påvirke led, muskler og bindevæv, men også indre organer. I de seneste årtier har vi set betydelige fremskridt i behandlingen af reumatiske sygdomme. Takket være nye og mere effektive behandlingsmuligheder kan mange patienter i dag leve et næsten normalt liv med god sygdomskontrol. Dette betyder, at tanker om familieforøgelse og graviditet er blevet en naturlig del af livet for mange med reumatiske sygdomme. Samtidig ser vi en generel tendens i samfundet, hvor kvinder vælger at få børn senere i livet. Den gennemsnitlige alder for førstegangsfødende er steget, og flere kvinder får deres første barn i 30’erne eller endda 40’erne. Denne udvikling øger sandsynligheden for, at kvinder med reumatiske sygdomme overvejer graviditet.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at reumatiske sygdomme kan påvirke graviditeten, og omvendt kan graviditeten påvirke sygdommen. Derfor er det afgørende med grundig planlægning og tæt opfølgning før, under og efter graviditeten. Heldigvis har vi i dag meget mere viden om, hvordan vi bedst håndterer graviditet hos kvinder med reumatiske sygdomme. Med den rette rådgivning, planlægning og behandling kan de fleste kvinder med reumatiske sygdomme gennemføre en vellykket graviditet og få sunde børn.

For at sikre den bedst mulige behandling af patienter med reumatologiske sygdomme under graviditet, er der flere vigtige aspekter at tage hensyn til:

Tværfagligt samarbejde

Et tæt samarbejde mellem reumatologer, obstetrikere og andre relevante specialister er afgørende. Dette kan opnås gennem:

  • Etablering af fælles klinikker eller konsultationer med både reumatologer og obstetrikere
  • Regelmæssig kommunikation mellem specialerne
  • Multidisciplinære teams, der inkluderer reumatologer, obstetrikere, sygeplejersker og andre relevante fagpersoner


Graviditet og amning ved reumatologiske sygdomme

Håndteringen af inflammatoriske reumatologiske sygdomme under graviditet og amning har gennemgået betydelige ændringer de seneste år. Moderne behandlinger, herunder biologiske og målrettet medicin, har muliggjort væsentlige forbedringer i kontrollen af reumatologiske sygdomme. Dette har resulteret i, at flere patienter med svær sygdom nu overvejer graviditet. Da mange af patienterne med rheumatiske sygdomme er i den fertile alder, er det relevant for alle – læger og patienter – at beskæftige sig med de emner der berører familie planlægning.

Planlægning af graviditet

Det er vigtigt at planlægge graviditeten nøje sammen med en reumatolog og fødselslæge. Ideelt set bør sygdommen være i ro i mindst 3-6 måneder før graviditet. Nogle lægemidler skal stoppes før graviditet, mens andre kan fortsættes. Reumatologerne vil rådgive om dette.

Behandling under graviditet

Behandlingen tilpasses individuelt. Mange lægemidler kan fortsættes under graviditeten, herunder hydroxychloroquin, sulfasalazin, azathioprin og visse biologiske lægemidler. Andre lægemidler skal stoppes før eller tidligt i graviditeten. Hvilke lægemidler kan tages før og under graviditet, samt under amning kan læses her:

Opfølgning under graviditet

Tæt opfølgning er nødvendig gennem hele graviditeten. Dette involverer regelmæssige kontroller hos reumatolog og fødselslæge, blodprøver og urinundersøgelser samt ultralydsundersøgelser.

Efter fødslen

Efter fødslen skal man være opmærksom på opblussen af sygdommen. Mange lægemidler kan bruges under amning. Prævention bør diskuteres for at undgå uplanlagt graviditet.

Med omhyggelig planlægning og opfølgning kan de fleste kvinder med reumatologiske sygdomme gennemføre en vellykket graviditet. Tæt samarbejde mellem patient, reumatolog og fødselslæge er afgørende for det bedste resultat for både mor og barn.

De enkelte forskellige reumatiske sygdomme forholder sig forskellig under en graviditet. De hyppigste sygdomme er anført her:

Reumatoid artrit og graviditet

Reumatoid artrit (RA) er den hyppigste inflammatoriske ledsygdom og rammer ofte kvinder i den fødedygtige alder. Sygdomsaktiviteten under graviditet kan variere meget fra patient til patient. Nogle oplever bedring, mens andre kan få forværring.

Vigtige punkter:

  • God sygdomskontrol før og under graviditet giver de bedste resultater
  • RA øger risikoen for for tidlig fødsel og lav fødselsvægt
  • Behandling kan ofte fortsættes under graviditet efter aftale med lægen
  • Opblussen af sygdommen efter fødslen ses hos op til 40%

Det anbefales at planlægge graviditet i en periode med lav sygdomsaktivitet.

Systemisk lupus erythematosus og graviditet

Systemisk lupus erythematosus (SLE) er en autoimmun sygdom, der primært rammer kvinder i den fødedygtige alder. Graviditet ved SLE kræver tæt opfølgning.

Vigtige punkter:

  • Stabil sygdom i mindst 6 måneder før graviditet giver bedste resultater
  • Øget risiko for komplikationer som præeklampsi og for tidlig fødsel
  • Op til 60% oplever sygdomsopblussen under graviditet
  • Antifosfolipid-antistoffer øger risikoen for komplikationer

God sygdomskontrol og tæt opfølgning kan give gode graviditetsresultater for kvinder med SLE.

Antifosfolipid syndrom og graviditet

Antifosfolipid syndrom (APS) er karakteriseret ved blodpropper og graviditetskomplikationer hos patienter med antifosfolipid-antistoffer.

Vigtige punkter:

  • Øget risiko for tidlig abort, vækstproblemer og for tidlig fødsel
  • Behandling med lavdosis aspirin og heparin kan forbedre resultaterne
  • Graviditet kræver tæt opfølgning og specialiseret behandling
  • Succesfuld graviditet er mulig med korrekt behandling

Kvinder med APS bør planlægge graviditet i samråd med speciallæge og følges tæt under hele graviditeten.

Mixed connective tissue disease og graviditet

Mixed connective tissue disease (MCTD) er en sjælden bindevævssygdom med træk fra flere reumatologiske sygdomme.

Vigtige punkter:

  • Risikoen for komplikationer ligner den ved SLE og systemisk sklerose
  • Øget risiko for for tidlig fødsel og fosterdød ved aktiv sygdom
  • 25% oplever sygdomsopblussen under graviditet
  • Enkelte studier viser at anti-U1RNP antistoffer kan give risiko for neonatal lupus

God sygdomskontrol før og under graviditet er vigtig.

 

Systemisk sklerose og graviditet

Systemisk sklerose (SSc) er en sjælden bindevævssygdom, der kan påvirke flere organer.

Vigtige punkter:

  • Øget risiko for for tidlig fødsel og vækstproblemer hos fosteret
  • Sygdomsaktiviteten er ofte stabil under graviditet
  • Svær lunge- eller hjertepåvirkning kan være kontraindikation for graviditet
  • Tæt opfølgning er nødvendig, særligt ved organkomplikationer

Graviditet bør planlægges i samråd med reumatolog og obstetriker. God sygdomskontrol før graviditet giver de bedste resultater.