INSELMA

Aktuelt forskningsprojekt:

INSELMA

Informationer

Titel: INSELMA
Type: Randomiseret kontrolleret studie
Projektleder: Jette Primdahl
Område: Rehabilitering
Start: 1. august 2024
Slut: 31. december 2026
Status: Forberedelse

Projektansvarlig:

Jette Primdahl

Patientforskningspartnere:
Lena Andersen
Kim Vilbæk Jensen

Interne projektdeltagere:

Kirsten Knak
Alice A. Christensen
Berit Fabricius Petersen

Eksterne projektdeltagere:

Bente Appel Esbensen
Mikkel Østergaard
Robin Christensen
Nadine Schäffer Blum

INSELMA-RCT

Dette randomiserede studie er en fortsættelse af udvikling og afprøvning af INSELMA interventionen i et feasibility studie på tværs af Dansk Gigthospital og Rigshospitalet-Glostrup. I dette studie deltager Dansk Gigthospital sammen med de reumatologiske ambulatorier på Rigshospitalet-Glostrup og Frederiksberg hospitaler.

Baggrund: På trods af forbedrede medicinske behandlingsmuligheder for personer med leddegigt, psoriasisgigt og rygsøjlegigt, oplever omkring 30-40% stadig betydelige udfordringer hverdagen som fx nedsat mobilitet, smerter, træthed, søvnforstyrrelser, angst og nedsat livskvalitet. For at kunne håndtere disse udfordringer effektivt i hverdagen har patienterne brug for tværfaglig støtte målrettet den enkelte. Vi har derfor i samarbejde med patienter, klinikere, ledere og forskere udviklet en sygeplejekoordineret tværfaglig self-management intervention (INSELMA). Interventionen er testet i et pilotstudie. Resultaterne viser, at patienterne oplever stort udbytte af interventionen og vi vil derfor teste effekten af INSELMA interventionen i et større studie.

Formål: At evaluere effekten af en 6-måneders INSELMA-intervention i forhold til vanlig ambulant opfølgning for personer med kronisk gigt, der oplever betydelige gener af deres sygdom.

Metode: Ved lodtrækning fordeles deltagere i enten interventionsgruppen eller kontrolgruppen.

Det primære endemål vil være ændringer i livskvalitet ved afslutning af interventionen, 6 måneder efter opstart. Vi måler også på udbytte 3, 6 og 12 måneder efter at deltagerne har afsluttet interventionen.

Rekruttering vil finde sted på tre forskellige gigtambulatorier: 1) Dansk Gigthospital, Sønderborg, 2) Rigshospitalet-Glostrup og 3) Frederiksberg Hospital.

Deltagerne i interventionsgruppen får tildelt en trænet reumatologisk sygeplejerske, som vurderer behov og aftaler med deltageren hvilke aktiviteter og mål de skal arbejde sammen om at opnå de følgende seks måneder. Sygeplejersken støtter deltageren undervejs og koordinerer vedbehov for støtte fra ergoterapeut, fysioterapeut, socialrådgiver, reumatolog samt kommunale tilbud.