SPINCODE – Rehabilitation 2

Informationer

Titel: SPINCODE
Type: prospektiv kohortestudie
Projektleder: Georg Kröber
Område:aksial spondylartrit (axSpA(rygsøjlegigt)), udredning, særlig fokus på billeddiagnostik

Start: Forår 2024
Slut: Forår 2029
Status: Aktiv

Projektansvarlig:

Oliver Hendricks
Ann Bremander

Interne projektdeltagere:

Jette Primdahl
Kirsten Knak
Alice Christiansen
Dorota Küttel
Berit Fabricius Petersen
Kirsten Frøhlich
Henning Jakobsen
Luise Ovens
Jakob Dufresne
Trine Gersling
Ann Poulsen
Joan Clausen
Conny Hansen
Torben Philipsen
Ruth Odgaard
Hjördis Nielsen

SPINCODE – tidlig diagnostik og behandling

Det overordnede studie SPINCODE omhandler tidlig diagnostik, behandling og rehabilitering til personer, hvor man mistænker aksial spondylartrit (axSpA). SPINCODE består af et lægefagligt studie og et tværfagligt rehabiliteringsstudie.

Motivationen for projektet er et uændret langvarig diagnostisk delay for aksial spondylartrit. Der går i gennemsnit i Danmark stadigvæk 6,5 år for mænd og 8,8 år for kvinder fra symptomdebut indtil diagnosen rygsøjlegigt stilles. Ved at udvikle informationsmateriale og at afholde informationsmøder forsøger vi at øge opmærksomhed blandt aktører i primærsektoren og ved specialer som behandler associerede sygdomme. Samtidig rekrutteres derved personer med symptomer som er suspekte for begyndende rygsøjlegigt.

Projektdeltagerne følges igennem et ca. 2-årig forløb med regelmæssige lægekontroller, hvor der foregår samtale omkring den enkeltes symptomer, fysisk undersøgelse og blodprøver. Ved første og inden sidste besøg er der planlagt omfattende røntgen- og MR skanningsundersøgelser. I den forbindelse anvendes i projektet en række nye, avancerede skanningsteknikker, som forhåbentlig hjælper med at stille diagnosen mere sikkert, også tidlig i sygdomsforløbet.