Kliniske retningslinjer, der indeholder evidensbaseret vejledning for ordinering af reumatologisk medicin under graviditet og amning

BSR
Webinar

Kliniske retningslinjer, der indeholder evidensbaseret vejledning for ordinering af reumatologisk medicin under graviditet og amning

I November 2022 har det britiske selskab for reumatologi (British Society for Rheumatology, BSR) lanceret to opdaterede kliniske retningslinjer, der indeholder evidensbaseret vejledning for ordinering af reumatologisk medicin under graviditet og amning. De britiske retningslinjer er basis for de danske retningslinjer om lægemidler og graviditet publiceret under dansk reumatologisk selskab.

Brug af ​​gigtmedicin – eller andre relevante lægemidler for reumatologiske sygdomme – under graviditet, amning, og når mænd ønsker at stifte familie, giver ofte anledning til bekymring. Author gruppen har gennemgået alle de seneste publicerede studier og formet retningslinjer for at komme med anbefalinger om brug af reumatologiske lægemidler før graviditet, under graviditet, amning og hos mænd, der ønsker at stifte familie.

Retningslinjerne er opdelt i to dele, der dækker:

  1. Ordinering af medicin til behandling af følgesygdomme ved gigtsygdomme under graviditet og amning (https://academic.oup.com/rheumatology/article/62/4/e89/6783013?login=false) og
  2. Ordinering af immunmodulerende lægemidler under graviditet og amning, herunder biologiske lægemidler og småmolekylære lægemidler (https://academic.oup.com/rheumatology/article/62/4/e48/6783012?login=false)

Disse retningslinjer opdaterer de tidligere retningslinjer, der blev offentliggjort i 2016 og dækker nyere behandlinger, såsom nyere biologiske lægemidler. Ved at bruge de seneste informationer og evidens, rådgiver de om tidspunktet for brug af medicin og giver klinikere en vigtig ressource, når de behandler gravide patienter.

Retningslinjerne er udviklet af medlemmer fra reumatologien samt en bredere arbejdsgruppe bestående af fødselslæger, obstetriske læger, farmaceuter, praktiserende læger og patienter.

Retningslinjerne er tilgængelige på BSR’s hjemmeside.

Der er nu publiceret en podcast, hvor gruppelederen Professor Ian Giles, hovedforfatterne Dr. Mark Russell og vores forsker og læge Dr. Karen Schreiber og patient Clare Reid i en rundbordsdiskussion taler om, hvad der er nyt, og hvilken forskel retningslinjerne vil gøre for patienterne. Værten er Dr. Marwan Bukhari.

Karen Schreiber er også co-autor til de danske retningslinjer.

Link er her: https://www.youtube.com/watch?v=-DBpg_ynjOQ